Çocuk okuru olmayan bir toplumun yetişkin okuru olmaz

51. Kütüphane Haftası başladı. Kütüphane ve kitaplara önem verilmediğini söyleyen Okul Kütüphanecileri Derneği Başkanı İleri, kütüphanelerle ilgili verileri açıkladı.

Okul Kütüphanecileri Derneği Başkanı ve Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı Aydın İleri hafta dolayısıyla bir açıklama yaptı. İleri, Türkiye’nin hala kütüphane yoksulu olduğunu vurguladı. Muzaffer İzgü’nün “Çocuk okuru olmayan bir toplumun yetişkin okuru olmaz” sözünü hatırlatan İleri, verilerin Türkiye’de kütüphane ve kitaba verilen değeri gösterdiğini kaydetti.

kütüp251 yıldır siyaset kurumunun kütüphaneciliğe bakış açısının değişmediğine vurgu yapan İleri, şu bilgileri verdi:

– Türkiye’de üç kütüphaneye bir kütüphaneci düşüyor.

– Üniversite kütüphanelerinde çalışan personelin sadece %18 kütüphaneci.

– Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında 2013 TÜİK verilerine göre sayısal olarak 27 bin 449 ancak gerçeklikte okul kütüphanelerinin adı var, kendisi yok.

4+4+4 eğitim modeline geçildiği süreçte, olduğu iddia edilen kütüphanelerin çoğu derslik yapılmak üzere sınıflara çevrildi.

– Olmayan okul kütüphanelerinin yükü halk kütüphanelerine binmektedir. Halk kütüphanelerinin güncel durumu, personel, bina, bütçe ve koleksiyon açısından yetersiz.

– Almanya’da halk kütüphanesi sayısı 9550, Fransa’da 9400 Türkiye’de bu sayı 1.118

– Fransa’da kütüphanelere kayıtlı kullanıcı sayısı 11.3 milyon, İngiltere’de ise 11.4 milyon iken, Türkiye’de halk kütüphanelerinde kayıtlı kullanıcı sayısı sadece 1 milyon.

İleri kütüphanecilerin taleplerini ise şöyle sıraladı:

– Demokratik toplum yapısına uygun tüm yurttaşlara hizmet sunacak zenginlikte, nitelikte halk kütüphanesi hizmeti. Halk kütüphanelerinde kütüphaneci istihdamı.

– Nitelikli Bilimsel Üniversite Kütüphaneleri

– Çocukların uluslararası sözleşmelerle garanti altına alına kütüphane ve bilgiye eşit ve serbest erişim hakkı olan çocuk kütüphaneleri, gezici kütüphaneler.

– Çağdaş eğitimin temeli; okul kütüphaneleri. Okul kütüphanelerine kütüphaneci istihdamı.

– Engelliler için Engelsiz Kütüphaneler/Engelsiz Bilgiye Erişim Merkezleri.

– Kütüphanelerde kütüphanecilik/arşivcilik ve bilgi ve belge yönetimi bölümü mezunlarının yaşanabilir ücret politikalarıyla istihdam edilmesi.

– Güvenceli çalışma yaşamı.

– Eşit işe eşit ücret ve insanca yaşanılabilir bir ücret politikası.

– Mobbingsiz iş yaşamı.

– Kitapların yasaklanmadığı, sansürlenmediği, kütüphanelerin yakılmadığı, düşüncenin ve bilgiye erişimin her yurttaşa eşit ve özgür olduğu demokratik bir ülke.

Makale mülkiyehaber.net’den alınmıştır.