“BRITISH MUSEUM” MÜZE VE KÜTÜPHANESİ

British Müzesi, İngiltere’nin göz bebeklerinden bir tanesi olan, geçmiş zamanları günümüze getiren çeşitli sayılardaki objelerin, yapıtların ve tarihi kalıntıların sergilendiği özel bir müze olarak bilinmektedir.

Roma Mısır ve Yunan kültürüne ait eserlerin bulunmasının yanı sıra İngiltere’nin en büyük müzesi olma ünvanına sahiptir. Günümüzde Great Russel Street adlı sokakta halka ve turistlere ücretsiz olarak hizmet vermektedir. British Müzesinde eser sayısının fazla olmasının yanı sıra daha rahat şekilde sergilenmesi ve korunmasını sağlanmak için zaman içerisinde çeşitli bölümlere ayrılmıştır.

TARİHÇE

Günümüzde yaklaşık olarak 7 milyon nesneyi himayesinde bulunduran British Müzesinin halka açılış tarih 15 Ocak 1759 olarak kayıtlarda yer almaktadır. Dünya çapında üne sahip müzenin yaratılmasında en etkili olay İngiliz halkından soylular tabakasında olan aristokrat natüralist, koleksiyoncu ve doktor gibi ünvanlara sahip Sir Hans Slome’un (1660- 1753) ölümü olmuştur. Onun ölümü ile yeni bir süreç başlamıştır. Yaşadığı süre içerisinde kendisinin sahip olduğu yaklaşık olarak 69,352 parçalık bir sanat koleksiyonu devlete miras olarak kalmıştır. Bu rakamın fazla olması devlet adamlarını bir müze oluşturmaları için teşvik etmiştir.

….

Edward ve Robert Harley adındaki Oxford kontlarına ait el yazması kütüphanesi ile Sir Robert Bruce Cotton’ın (1571- 1631) bağışladığı el yazmaları, sikkeler ve antikalarda bu koleksiyona katılarak genişletilmiştir. Zamanın kralı olan II. George’nin kütüphanesini 1757 yılında hediye etmesinin ardından iki sene sonra Bloomsbury’deki Montagu House’da tasarımını Sir Robert Smirke’nin yaptığı müze halka açılmıştır.

Müzenin yer aldığı bina Montagu House 1675’de soylu sınıfından Robert Hooke tarafından yaptırılmıştır. Müzenin sahip olduğu eserlerin çoğu hediye, miras ve satın alma yoluyla elde edilmesinin yanında kaçırılma yolu ile de oldukça çok sayıda esere sahip olunmuştur.

….

British Müzesi Bölümleri

Birçok çeşitli eserin düzenli bir şekilde sergilenmesi için müzede farklı bölümler inşa edilmiştir. Eskiçağ yapıtları bölümü, sikkeler ve madalyalar bölümü, baskılar ve çizimler bölümü ve insanlık müzesi adı altında sergilenen etnografi bölümü olmak üzere toplam dört bölümden oluşmaktadır.

….

Müzenin Kuzey kısmı etnografya ve Asya galerilerine ayrılmaktadır. Burada Mısır’a özgü diyebileceğimiz tarih içerisinde mumyalanmış insanlar bulunmaktadır. Müzenin Doğu kısmına gelindiğinde Ortaçağ, İngiliz ve Rönesans eserleri görülmektedir. İkinci kat Sloane Koleksiyonuna ayrılmaktadır. Türkiye’ye ait eserleri görmek için ‘’Antique Turkey” kısmı ziyaret edilmelidir. Ülkemizde de görebileceğimiz İznik çinilerinden el işlemelerine kadar birçok eser burada da sergilenerek farklı kültürlere tanıtılmaktadır.

….

Müzenin yönetimi küratör adında sanatsal ve teknolojik donanıma sahip kişilerdedir. British Müzesinin en faydalı ve insanlarla birebir iletişimde bulunduğu bölüm eğitim bölümüdür. British kitaplığının yönetiminde olan bölüm okulların müze programlarını organize etmek, sanat eğitimi vermek adına bilgilendirici konferanslar düzenlemek, seminerler, açık oturumlar düzenlemek gibi sosyal sorumluluk görevlerini üstlenmektedir. Küratör bölümü ise başka müzelerle iş birliği sağlayarak çeşitli sergilere imza atmaktadır.

British Libary 1977 yılında Sir Colin St John Wilson tarafından yaptırılan mimari müzenin dışında camdan dev bir tavana sahip olarak konumlanmaktadır. Farklı ülkelere ait çeşitli dillerde içerikler bulunan kütüphanede aynı zamanda okuma odaları bulunmaktadır. Dünyanın en büyük kütüphanesi olmasında diğer kütüphanelerden getirilen basılı kitapların el yazması koleksiyonlarının etkisi oldukça fazladır. 10 yıl içerisinde yapımı süren mimariyi müzenin baş kütüphanecisi Sir Anthony Panizzi tasarlamıştır.

Adres: Great Russell St, Bloomsbury, London WC1B 3DG, İngiltere
Çalışma saatleri: 10:00–17:30
Telefon: +44 20 7323 8299

Biritish Museum Library hakkın detaylı bilgi için tıklayınız…