DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ (EN İYİ 10)

Türkiye’den yurt dışına bir üniversiteye gittiğinizde ilk gözlemleyeceğiniz şeylerden biri kütüphanelerdeki yoğunluk ve kütüphanelere verilen önem! Kütüphaneler, yurt dışında okumaya başladığınızda ödevleriniz ve sınavlarınız için uğrak yeriniz olacak.

10. Uris Library, Cornell University (Ithaca)

Cornell Üniversitesi’nde bulunan Uris Library tam bir tarih deposu kütüphane! İçeriğinde binlerce kitap bulunan kütüphanede koleksiyonluk kitaplar da mevcut. Özellikle Abraham Lincoln’s Gettysburg Address yayının tek orijinal kopyası bu kütüphanede mevcut.

Andrew Dickson White Library

Ayrıca Fransız Devrimi’ne ait orijinal kitapçıklar ve Thomas Jefferson – the Marquis de Lafayette arasında geçen orijinal mektup yazışmaları da Cornell Üniversitesi kütüphanesinde bulunmaktadır.

 

9. Geisel Library, University of California, San Diego

Geisel Library, ismini aldığı çocuk kitaplarıyla tanınan ABD’li yazar, şair ve karikatürcü Theodor Seuss Geise’in büyük katkıları ile kurulmuş bir kütüphane! Dünyanın en ilginç mimarilerinden biri olan kütüphane 1 Aralık 1970 yılında Robert A. Throburn tarafından tasarlandı. 4 katlı, ilginç bir tasarım olan bu binanın dış cephesi sırf camdan oluşmaktadır. Binayı betonarme ağaç formunda direkler taşımaktadır.

Kütüphane hemen her alanda çok geniş bir kitap çeşitliliğine sahiptir. Kalifornia Üniversitesi’nde öğrenim görüyorsanız dünyanın en ilginç ve görkemli kütüphanelerinden birinde çalışma imkanına sahip olacaksınız.

 

8. The Royal Library (University of Copenhagen)

Kopenhag Üniversitesi’nde okuyorsanız İskandinav ülkelerinin en büyük kütüphanesi olan Royal Library’de çalışma fırsatı yakalayacaksınız. Aynı zamanda Danimarka’nın ulusal kütüphanesi de olan Royal Library Kopenhag üniversitesinin simgelerinden biri!

Kraliyet kütüphanesi (The Royal Danish Library)17. yüzyıldan bugüne dek Danimarka’da yayımlanmış tüm kitapları barındırmaktadır.

 

7. Warsaw University Library (Warsaw)

Çatısında botanik bahçe olan bir kütüphane ve Avrupa’nın en büyük botanik bahçe çatısına sahip yapısı! İçerisinde tarihi, bilimsel ve botanik konusunda bir çok yayının bulunduğu kütüphane öğrencilerin yanı sıra halkın kullanımına da açıktır.

Varşova Üniversitesi kütüphanesinde araştırma yaparken gözlerinizi tavana diktiğinizde sizi masmavi bir gökyüzü değil yemyeşil bir görsel şölen karşılayacak.

 

6. Parks Library – Iowa State University

1925 yılında açılan Iowa State University ‘de bulunan Parks Library 90 yıllık tarihinde 3 kere tadilat görerek yenilendi.

Son hali ile sade ama kitap-masa-sandalye deposu haline gelen kütüphanede 2.800.000 kitap ve 100.000’e yakın gazete küpürü bulunmaktadır. Kitap ve tarih meraklısı iseniz mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir kütüphane.

 

5. William Oxley Thompson Memorial Library – The Ohio State University

1912 yılında açılan kütüphane 2006-2009 yılında tadilata girdi ve neo-klasik tarzda yeniden mimari oluşturuldu. Kütüphane içerisinde yapılan camlı bölmelerde sessiz ve ferah bir ortamda çalışma imkanı yakalayabilirsiniz. Kütüphane içerisinde bir çok üniversitenin arşivi, tarihi dökümanlar, sosyoloji bölümü kaynakları ve siyaset bilimi arşivine ulaşmanız mümkündür.

 

4. Linderman Library – Lehigh University – Pennsylvania

Linderman kütüphanesi 1878 yılında açılmıştır ve tarihi yönüyle ön plana çıkmaktadır. Linderman kütüphanesi içerisinde Darwin’in “Türlerin Kökeni” ve James John Audubon’un dahil olduğu 40.000’e yakın ender bulunan yayına sahiptir.

17.yy – 19.yy arası Amerikan ve İngiliz Edebiyatının bir çok eserinin orijinal hali de kütüphanede mevcuttur. Kütüphanede bireysel ve grup çalışma odaları, internet erişimli bölümler ve sessiz oda seçenekleri bulunmaktadır.

 

3. Klarchek Information Commons, Loyola University (Chicago)

Dünyanın manzarası en güzel kütüphanesi diye cümleye başlasak sanırım garipsersiniz. Kütüphaneler genelde kapalı loş mistik havası olan yerler ama Chicago’da bulunan Loyola Üniversitesi’ne ait kütüphane anlayışınızı kökten değiştirecek. Göl manzarasına karşı kahvenizi yudumlayarak kütüphanede çalışmak harika bir deneyim! Chicago’da Klarchek Information Commons kütüphanesine uğrayarak bu deneyimi yaşayabilirsiniz. 2005’te kurulan kütüphane yenilikçi ve dijital imkanlar sunmaktadır. Özellikle kütüphanenin yüksek hızlı interneti ve dijital arşivi sizi ekran karşısına kilitleyecek!

 

2. Philological Library, Free University of Berlin (Berlin)

Bir kütüphane mimarisi en yaratıcı nasıl olabilir? Mimar Norman Foster bu soruya gerçekten ilginç ve yenilikçi bir yanıt veriyor; insan beyni şeklinde bir kütüphane. İçerisinde bir çok bölüm barındıran kütüphane özellikle Alman ve Slav Tarihi, Bizans Tarihi, Dil Kültür ve Edebiyat alanlarından ön plana çıkmaktadır.

 

1. Cook Legal Research Library – University of Michigan

Listemizi Michigan Üniversitesi’nde bulunan Cook Legal Research Library ile bitiriyoruz. Dünyanın en büyük kütüphanelerinden biri olan Cook Legal Research Library yüzlerce araştırmacının sağlıklı bir şekilde araştırma yapmasına fırsat veriyor.

Kütüphane 1931’de açılmış ve yüksek tavan mimarisi – uzun cam pencereleri ile örnek mimari eserlerden biridir. Kütüphane tüm dünyadan konuklara açık olup bünyesinde bulunan danışmanlarla araştırmacılara hizmet vermektedir.

Kaynak: https://www.hotcourses-turkey.com/